Obtinerea permisului de conducere categoria A

Permisul de conducere pentru categoria A este necesar in folosirea ca mijloc de transport a unei motociclete (cu sau fara atas ) si triciclului cu motor, cu specificatia ca vehiculul trebuie sa aiba puterea sub 15kW. In cazul in care se depaseste aceasta putere posesorul permisului de categorie A trebuie sa aiba minim 2 ani de experienta pe o motocicleta cu specificatii inferioare, sau varsta de 21 de ani si a promovat un test specific de cunostinte si comportament. Categoria A1 se refera la motociclete cu puterea maxima de 11kW sau tricicluri cu putere de maxim 15 Kw, iar categoria A2 la motocicletele cu putere maxima de 35 kW. Categoria AM face referire la mopede.

Candidatul trebuie sa intruneasca cateva conditii esentiale pentru a se putea inscrie: in primul rand acesta trebuie sa aiba varsta minima de 16 ani pentru subcategoria A1 si 18 ani pentru categoria A, sa nu fi fost condamnat definitiv pentru infractiunile prevazute in articolul 24 din O.U.G. NR 125/2002. Chiar daca candidatul nu a implinit inca varsta obligatrie, acesta poate lua parte la cursurile practice dar nu cu mai mult de 3 luni inainte de implinirea acesteia.

Cursul se intinde pe o durata de minim 5 saptamani cu 24 de ore de pregatire teoretica si 30 de ore de pregatire practica ce consta in invatarea  unor manevre pe un poligon amenajat. Pentru o pregatire adecvata, candidatul poate accesa site-ul celor de la drpciv.

Dosarul de inscriere ar trebui sa contina urmatoarele documente: fisa de scolarizare, cerere de inscriere la examen, fisa medicala, cazier judiciar, chitanta care reprezinta taxa de examinare, o fotografie tip permis de conducere, copii (dupa carte de identitate, dovada studii, permis de conducere), test psihologic auto, chitantele doveditoare achitarii integrale a taxelor de scolarizare. Consultati drpciv  pentru actualizari si eventuale modificari.

Examenul contine doua probe: proba teoretica si proba practica. In cazul primei probe candidatul trebuie sa raspunda corect la minim 17 ntrebari din totalul de 20 intr-o durata de 20 de minute. Proba practica consta in efectuarea unor manevre in cadrul unui poligon construit special. Candidatul are la dispozitie 10 minute si dreptul sa faca maxim 2 greseli. Dupa ce candidatul a fost admis se poate prezenta dupa o zi lucratoare la drpciv cu cartea de identitate si o chitanta pentru eliberarea permisului de conducere.

Candidatul care a fost declarat admis la proba teoretica si nu se prezita la timp pentru proba practica va fi considerat respins. Reinscrierea se va putea face dupa 15 zile de la data la care a fost declarat respins. In cazul in care acest lucru nu se intampla in decursul unui an, candidatul va trebui sa reia cursul de pregatire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu