Simptomele de sarcina extrauterina si tratament



Cuprins
  • Ce este o sarcina extrauterina?
  • Simptomele de sarcina extrauterina
  • Tratament sarcina extrauterina
Vestea ca, in curand, veti fi parinti, va poate aduce o stare de bucurie generala, insa si multe tensiuni. Una dintre cele mai comune griji pe care si-o fac viitorii parinti este aceea ca ar putea exista o sarcina extrauterina, despre ale carei simptome vom discuta in randurile acestui articol.

Ce este o sarcina extrauterina?

Sarcina extrauterina, sau ectopica, asa cum este ea numita de catre specialisti, este o implantare in afara uterului a oului fertilizat. Ea se intalneste la aproximativ 2% dintre sarcini, zigotul fixandu-se, in majoritatea cazurilor, pe peretii trompelor uterine. De asemeni, au fost intalnite cazuri de sarcina extrauterina in care acesta se afla pe cervix, ovare sau chiar in partea interioara a abdomenului.

Complicatiile unei sarcini extrauterine pot fi adeseori foarte riscante pentru sanatatea femeii in cauza. Fara un tratament pentru sarcina ectopica, prescris de catre un profesionist, pot aparea rupturi ale trompelor si hemoragii, astfel incat viata femeii gravide poate fi in pericol.

Simptomele de sarcina extrauterina

In primele saptamani din sarcina, nu se poate face o diferenta clara intre una normala si una extrauterina. In acest caz, exista aceleasi simptome de sarcina:
  • greata
  • intreruperea menstruatiei
  • mictiuni frecvente
  • sensibilitatea sanilor
  • oboseala
Incepand cu cea de-a 6-a saptamana de sarcina, insa, apar primele simptome ale unei fixatii extrauterine, reprezentate, initial, prin dureri abdominale sau la nivelul pelvisului. Durerea poate deveni mai mare pe masura ce femeia gravida isi schimba pozitia sau daca isi incordeaza muschii pelvini. De asemeni, durerea poate aparea si in cazul controlului ginecologic sau a actului sexual.

In unele cazuri, se intalneste o usoara sangerare vaginala care poate creste in intensitate. Daca sarcina extrauterina este una avansata si a avut loc o hemoragie interna, apar semne de soc, precum lesinul, dureri insuportabile sau senzatia de ameteala. Daca hemoragia interna a cauzat inundarea abdomenului cu sange, o durere moderata radiaza pana la nivelul umerilor.

Tratament sarcina extrauterina

Daca prezentati unul dintre simptomele de sarcina extrauterina, este recomandat sa mergeti la medicul specialist in cel mai scurt timp. Dupa realizarea unui consult, daca acesta ajunge la concluzia ca este un astfel de caz, se va ecurge la tratament imediat.

Tratamentul unei sarcini extrauterine consta in aplicarea unor metode chirurgicale, pentru extragerea zigotului, dar si in administrarea unor medicamente, daca hemoragia nu da semne sa se opreasca sau daca hormonul de sarcina HCG este, inca, prezent in sange in cantitati mari.

Daca primiti un astfel de tratament medicamentos, sub forma de metotrexat, trebui sa stici ca efectele secundare ale acestuia, precum intensificarea hemoragiilor, tulburarile de vedere sau somnolenta, care, insa, se pot ameliora, conform indicatiilor medicului.

Este recomandat ca, atunci cand stiti de existenta unui risc de sarcina ectopica, imediat dupa ce ati folosit un test de sarcina si ati primit un rezultat pozitiv, sa va prezentati la medic si sa ii mentionati de existenta acestuia. Astfel, medicul va poate monitoriza sarcina indeaproape, pentru a preveni aparitia unor complicatii ale sarciii ectopice, in cazul in care aceasta va avea loc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu