Despre sistemul sanitar din Romania

O data cu iesirea din mediul comunist, si mai ales o data cu intrarea in Uniunea Europena, discrepanta intre ceea ce ar trebui sa fie si ceea ce este sistemul romanesc de sanatate se adanceste. Daca acum 20 de ani anumite lucruri ni se pareau normale, si poate ca si erau la momentul respectiv, in acest momentul lipsa de investitii si posibilitatea de a face comparatie cu alte sisteme de sanatate ma face sa ma ingrozesc de mizeria care exista in spitale.
Desi recunosc ca nu am avut niciodata probleme grave de sanatate si nici persoanele dragi mie nu s-au confruntat cu asa ceva, deci experienta mea prin spitale este relativ limitata, povestile pe care le aud in fiecare zi ma fac sa ma ingrozesc la gandul ca s-ar putea ca si eu sa am nevoie la un momentdat de sistemul de sanatate din Romania.
Pentru a putea face o comparatie intre cum arata si cum ar trebui sa arate aceste locuri este suficient sa intri intr-o clinica privata din romania, unde atat personalul este corect si serviabil fara a-i umple buzunarele, iar curatenia se poate observa cu ochiul liber. Partea cea mai proasta este ca, tindem sa ne complacem in aceasta mizerie pe care o reprezinta sistemul de sanatate si continuam sa dam spaga pentru servicii pe care ar trebui sa le primim oricum. Prin cele scrise mai sus nu incerc sa dau vina pe medici, care si asa lucreaza pe niste salarii mizere (ceva mai mari decat ale unei femei de servici), asta dupa ce si-au petrecut zeci de ani prin scoli, ci pe sistem, ca permite ca ei sa fie nevoiti sa faca acest lucru.
Problema este, ca noi oamenii de rand nu putem face mai mult decat sa ne revoltam, si sa asteptam ca lumea sa nu mai moara din cauza bolilor contractate in locurile care ar trebui de fapt sa ii insanatoseasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu