Eckhart Tolle si puterea prezentului

Daca exista autori care iti pot schimba viziunea despre viata, atunci Eckhart Tolle este unul dintre ei. Prima oara am citit “Puterea prezentului” acum 2 ani. Eram o persoana mereu nervoasa, mereu ingrijorata, mereu gandindu-ma la trecut si obsedata de viitor. Asa suntem aproape toti. Nu o sa zic ca s-a schimbat totul, pentru ca as exagera. Ca orice om, am momente in care cad in stari mai ciudate si mai nesanatoase. Dar ceea ce am citit atunci in cartea lui Tolle mi-a dat posibilitatea sa imi gasesc echilibrul in astfel de momente. Nu cred ca putem aspira sa devenim perfecti, ancorati numai in prezent, fara griji si fara ganduri multe si obositoare. Nu putem pentru ca nu prea ne permite viata de zi cu zi. Dar ceea ce putem sa facem este sa intelegem tocmai puterea prezentului si importanta lui. Pentru ca este singurul lucru pe care il avem.

O sa prezint foarte pe scurt cateva dintre invataturile lui Tolle si sper sa va indemne sa cititi toata cartea. Nu veti regreta.

Ce exista dincolo de formele cunoscute de viata care sunt supuse nasterii si mortii? Majoritatea zic “Dumnezeu”. La Tolle aceasta Singura Viata poarta numele de Fiinta. Este un concept deschis, care nu poate fi redus la o imagine mentala.

    “Este propria dumneavoastra prezenta si va este imediat accesibila sub forma propriului dumneavoastra sentiment de prezenta.”

Fiinta nu este separata de fiecare forma de viata, ci se afla inauntru.

    “Ea nu poate fiu cunoscuta decat cand mintea este tacuta. Cand esti prezent, cand atentia iti este indreptata total si intens asupra momentului Prezent, Fiinta poate fi simtita, dar nu poate fi niciodata inteleasa mental.”

A fi conectat la Fiinta inseamna a fi iluminat de fapt. Nu este ceva supraomenesc, ci dimpotriva, cea mai naturala stare a omului, care s-a pierdut din cauza identificarii cu mintea, care face ca gandul sa devina compulsiv.

    “A nu fi in stare sa te opresti din gandit e o boala cumplita, dar nu ne dam seama de acest lucru pentru ca aproape toata lumea sufera de ea, asa ca o consideram ceva firesc. Acest zgomot mental [...] creeaza un sine fals, care arunca o umbra de frica si suferinta.”

    “Mintea resprezinta un instrument minunat daca este folosita corect. Insa, folosita gresit, devine foarte distructiva. Pentru o exprimare mai exacta, nu este vorba de faptul ca va folositi gresit mintea – de obicei n-o folositi deloc. Ea va foloseste pe dumneavoastra. Aceasta este boala.”

Eliberarea de minte

Eliberarea de minte este singura metoda prin care putem sa ne conectam la Fiinta. Cum scapam de tirania mintii? Cum luam fraiele gandirii? Tolle ne propune sa studiem “ganditorul”, cu care nu mai trebuie s ane identificam. Trebuie sa ascultam vocea din capul nostru, sa fim prezenti cand se produc gandurile.

    “Cand ascultati acea voce, ascultati-o in mod impartial. Ceea ce inseamna ca nu o judecati. Nu judecati si nu condamnati ce auziti, pentru ca asta ar insemna ca aceeasi voce a intrat din nou, pe usa din spate. [...] In timp ce va ascultati gandul, simtiti o prezenta constienta – sinele dumneavoastra profund- ca si cum s-ar afla in spatele sau dedesuptul gandului. Atunci gandul isi pierde puterea asupra dumneavoastra si isi pierde cu repeziciune din intensitate, pentru ca nu il mai incarcati cu energie prin identificarea cu el. Acesta este inceputul sfarsitului gandirii involuntare si compulsive.”

La inceput va fi greu, va parea nefiresc. Vor fi momente foarte scurte de liniste interioara si pace. Dar cu timpul vor deveni tot mai lungi. Veti capata sentimentul de sine, nu va veti mai identifica cu mintea. Lumina constiintei va deveni mai puternica.

Ar trebui sa mentionez aici ca “acest articol este un ciot”. Cartea lui Tolle ofera explicatii mai multe si mai clare, facand intelegerea conceptelor mult mai usoara.Data viitoare o sa mai vorbesc despre cateva invataturi.

Va las cu aceste vorbe ale lui E.Tolle:

    “Intr-o zi s-ar putea sa va surprindeti zambindu-i vocii din capul dumneavoastra, asa cum zambiti la poznele unui copil. Ceea ce inseamna ca nu va mai luati atat de in serios continutul mintii, pentru ca sentimentul dumneavoastra de sine nu mai depinde de acesta.” :)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu