Hernia de disc cervicala si lombara, tipuri de hernie de disc cu o incidenta foarte mare in randul persoanelor de orice varsta

Coloana noastra vertebrala este o structura foarte complexa, care a fost gandita in asa fel incat sa ne poata ajuta sa ne deplasam, sa ne miscam si care poate sustine toata greutatea corporala. Coloana este formata din vertebre, conectate prin discuri intervertebrale. Discurile intervertebrale au rol de amortizoare, mentinand coloana in pozitie perfect dreapta si corecta. Odata cu deteriorarea discurilor, fie din cauza batranetii, fie din cauza accidentelor, membranele fibroase se rup imediat, apare presiunea foarte mare asupra zonelor centrale si o afectiune care poarta numele de hernie de disc.

Putem sa ne trezim cu o hernie de disc in orice zona a coloanei, insa hernia de disc clasica se manifesta la nivelul partii lombare, cervicale, respectiv la spate si la gat. Deplasarea discurilor intervertebrale la nivel lombar aduce su sine dureri mari la nivel fesier, dureri de coapse, dureri acute sub genunchi. Nervii sciatic si femural sunt direct afectati, stim ca avem deja hernia de disc cand simtim si furnicatori si amorteli, nu mai simtim asa de bine cand folosim membrele. Cand apar senzatii de durere la umeri si la brate avem hernie de disc cervicala, aceasta fiind insotita si de furnicaturi si amorteri frecvente. Durerile de muschi, imposibilitatea intoarcerii capului, spasmele musculaturii vertebrale completeaza lista de simptome ale herniilor de disc cervicale. Important de retinut ca in herniile de disc durerile sunt continue si din ce in ce mai mari pe masura ce depunem efort. Desi in majoritatea cazurilor cauza herniilor este una genetica sunt si alti factori care pot contribui la aparitia lor. De la fumat si sedentarism, statul prea mult pe scaun, la efort fizic prea mare, obezitate si varsta inaintata pana la traumatisme severe la nivelul coloanei, toate acestea determina aparitia herniilor de disc.

Punerea unui diagnostic corect este posibila doar dupa radiografii, RMN, tomografii computerizate, mielografii. Tratarea herniei de disc se poate face prin operatie, ultima varianta, dar merg folosite si metode clasice precum fizioterapia, kinetoterapia, masajul, cam orice procedura care poate debloca discurile intervertebrale. Si pentru ca e mai bine sa previi decat sa tratezi, putem evita sa ne trezim cu hernii de disc renuntand la fumat, avand o greutate optima, facand mai putin efort fizic, avand o postura corecta in orice situatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu