Lucruri pe care creierul nostru le face in mod automat

Imaginati-va ca aveti un copil care vrea, isi doreste foarte mult sa fie un artist si va aduce un desen ingrozitor de care pare ca e foarte mandru. Ce ii spui copilului? Cei mai multi dintre parinti il lauda, spun ca e un desenator excelent, chiar daca nu cred in ceea ce spun. Cu toate astea, cand micutul creste si priveste din nou desenul vede ca e ingrozitor si se gandeste de ce nimeni nu a vazut cat de urat era la inceput.

Cand cineva ne da un feedback pozitiv incepem sa credem ca ne potrivim criteriilor din descrierea realizata. Acest aspect schimba perspectiva din care ne privim pe noi insine, ceea ce inseamna ca ne credem mai buni decat suntem in realitate. Conceptul se extinde si dincolo de talentul care nu poate fi masurat. Testele au aratat ca indivizii care primesc feedback pozitiv la un test vor raspunde cu mai multa incredere la urmatorul, chiar daca nici cunostintele, nici tematica testului nu au fost schimbate. Subiectii au primit raspunsurile la intrebarile date pozitionate in josul paginii si li s-a spus ca se pot uita daca doresc.
Rezultatele testelor au fost surprinzator de bune, motivul vi-l inchipuiti. In al doilea set de teste, subiectii nu au mai primit raspunsuri, dar pentru ca au crezut ca sunt foarte buni la primul test au raspuns mai rapid la intrebari si cu o acuratete mai mare. Desi aveau incredere in ei, subiectii au avut rezultate mai proaste ca la primul test.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu