10 lucruri pe care geniile spun ca trebuie sa le stii

Am citit de curand un articol pe descopera.ro care vorbeste, exact cum zice si titlul, despre cele 10 lucruri pe care chiar trebuie sa le stii sau cel putin sa le constientizezi, conform spuselor marilor genii, atat cei moderni cat si cei mai apusi.
Niciun lucru nu este atat de important pe cat crezi ca este atunci cand te gandesti la el - sunt vorbele unui doctor in psihologie si anume ale lui Daniel Kahneman, el facand referire la faptul ca atunci cand ne concentram asupra unui lucru ignoram de fapt detaliile esentiale din viata noastra. De exemplu, daca vrem s ainvatam cat mai mult, e posibil sa uitam de fapt ca avem nevoie si de bani si sa observam ca oameni care au aceeais educatie ca si noi sunt platiti mai bine pentur ca ei au avut o concentrare distributiva auspra lucrurilor idn viata.
 
Apophenia cea de toate zilele - Acest termen a fost in prima faza folosit de David Pizzaro pentru a denumi o caracteristica a bolilor de natura psihica umane,  insa el se refera si la capacitatea oamenilor inteligenti de a detecta tipare. Cand acest sistem esueaza cadem in alte extreme si anume in extrema superstitiilor.
Umwelt - este de fapt un concept folosit de catre biologul Jacob von Uexkull, pentru a defini realitatea subiectiva pe care un animal este capabil sa o detecteze. De exemplu, liliecii se ghideaza dupa undele sonore din aer, capusa, dupa temperatura si mirosul acidului butiric si asa mai departe. Realitatea completa pe care un animal de exemplu nu poate sa o recepteze insa este acolo se numeste umgebund. In termeni mai simpli - noi oamenii - asemeni animalelor, acceptam numai lumea care ni se prezinta sau realitatea care ni se dezvaluie.
Viata ca un efect secundar - este un concept care centreaza faptul ca nu viata aduce efecte secundare ci efectele secundare aduc viata. In alti termeni - evolutia apare asemeni unui efect secundar al instinctului de supravietuire. Acest concept a fost identificat si explicat foarte bine in “A planet of Viruses” carte scrisa de jurnalistul Zimmer Carl.
Controleaza-ti fluxul atentiei - mai exact atunci cand vrei sa ajungi neaparat la un rezultat incearca sa nu te gandesti la acel rezultat ca sa te poti concentra la strategie in sine. Deci daca trebuie sa astepti ca sa mananci un desert copios si nu te oti abtine pana la el, atunci cel mai bine cauta-ti altceva de lucru, pana sa il savurezi.
Poti demonstra definitv ca ceva este periculos insa nu ca ceva este sanatos - aceasta teorie ii apartine lui Tom Standage, editor la ziarul The Economist. Ea presupune mai exact ca lipsa de dovezi nu inseamna ca ceva nu exista. Adica daca nu gasesti dovezi care sa iti arate ca   ceva este rau nu putem fi siguri ca acel ceva este rau insa nici ca este bun.
Dependenta de cale -  aceasta teorie ii apartine lui John McWorther, profesor la universitatea din Colombia, la sectia de ligvistica si civilizatie occidentala. Ea se refera la faptul ca oamenii nu prea mai sunt capabili si nici nu mai au deschiderea de a mai invata inca o cale sau inca un mod de a face ceva anume, fata de cle deja cunoscut. De exemplu, oamenii care isi stiu meseria nu mai sunt dispusi sa invete alta pentru a face bani. Ei stiu o singura cale de a ajunge la telul propus, deci numai meseria lor, si nu mai vor sa accepte alta, decat in cazuri mult prea extreme.
Universul fara tel - este o teorie ce apartine lui Sean Caroll - care centreaza de fapt faptul ca nu exista nici un fapt ascuns. Mai exact , lucrurile se intampla pentru ca trebuie sa se intample si nu pentru ca au un motiv anume. Asadar cei care traiesc dupa teorii ale predestinatiei le spunem doar ca trebuie sa mai asculte ce zic marile genii pentru ca noi suntem proprii creatori ai consecintelor si nu vreo forta ascunsa.
Cum ti-ai infirma propriul punct de vedere - este o fraza ce ii apartine lui Howard Gardner, ea centrand de fapt ideea ca stiinta functioneaza numai prin eforturi continue de a infirma asertiuni, acestea fiind stiintifice numai in masura in care ele pot fi infirmate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu