Nu suntem siguri ce sunt culorile. Lumea noastra e plina de culoare, si pentru o parte dintre ele am ajuns la un consens in privinta culorilor si semnificatiei lor. Este foarte usor sa identifici o banana ca fiind galbena si un broccoli ca fiind verde, insa este imaginea verdelui aceeasi pentru toata lumea.
Stiinta nu-si poate explica de ce culorile sunt percepute diferit de fiecare individ in parte. Ideea este oarecum ciudata din moment ce mecanismul prin care vedem culorile este acelasi: lumina patrunde in ochi, este interpretata si e procesata de creier. Nu este totusi foarte clar, din moment ce imposibilitatea perceptiei in culori exista si nu prea poate fi explicata. Oamenii au un numar diferit de foto receptori in ochi. Cei care nu disting culorile au acesti receptori foarte slabi, cei mai multi fiind incapabili sa detecteze verdele sau variatii ale acestei culori. Mai exista si oameni care sunt foarte sensibili la culori, acestia putand percepe mult mai multe culori decat exista in spectrul vizibil. Pentru ei, restul lumii pare sa nu poata percepe culorile.
Cand maimutele care in mod normal au foto receptori care le permit sa vada verde si galben au fost injectate cu un virus ce le afecta acesti receptori si modul in care percepeau culorile, oamenii de stiinta au demonstrat abilitatea de a vedea culorile noi. Culorile erau noi, intr-adevar, dar modul in care creierul le interpreta era diferit. Vedeau culorile noi, creierul procesa informatia, dar ce percepeau cu adevarat nu era clar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu