Bucataria dintr-o locuinta reprezinta un spatiu multifunctional, de aceea o suprafata generoasa a acesteia este cat se poate de avantajoasa. Cum cei mai multi dintre noi locuim în apartamente de bloc, cu bucatarii de dimensiuni mici si mijlocii, suntem nevoiti sa apelam la diverse trucuri care sa creeze impresia de spatiu larg si confortabil.
Primul aspect de care trebuie sa tinem cont la amenajarea unei bucatarii este utilizarea eficienta si completa a spatiului, astfel incat sa dispunem de suficiente zone de depozitare, dar si spatiu de lucru (unde sa gatim).
Tipul de mobilier pentru bucatarie si felul in care este amplasat contribuie in mare parte la crearea unei bucatarii spatioase sau inghesuite. Este indicat sa ne orientam spre un mobilier cu cat mai multe corpuri suspendate daca bucataria este ingusta.
O regula de baza in organizarea unui spatiu de dimensiuni reduse este ordinea: opteaza pentru un mobilier practic care sa iti permita valorificarea fiecarui centimetru.
Mobilierul de bucatarie cu finisaj lucios reprezinta unul dintre surogatii oglinzilor, in sensul ca vor crea iluzia unui spatiu amplu. Prezenta unor accesorii cu finisaj metalic va contribui, de asemenea, la dispersarea luminii si implicit la conturarea unui spatiu mult mai aerisit.
Culorile contribuie semnificativ la crearea impresiei de spatiu larg si aerisit. Asadar, este recomandat sa zugravim tavanul in alb deoarece aceasta culoare ajuta la amplificarea spatiului si ne da senzatia ca bucataria este mult mai mare. De asemenea, pentru a salva din spatiu, putem opta pentru mascarea electrocasnicelor ca de exemplu plita si cuptorul in piesele de mobilier.
Un iluminat adecvat in bucatarie va spori impresia de volum. Pentru iluminat, se recomanda lampile fluorescente plasate sub dulapurile suspendate si oriunde este nevoie de lumina. Ideale sunt sursele de iluminat care pot fi integrate in alte corpuri de mobilier si care pot fi utilizate separat.
Putem opta pentru un mobilier degajat, care sa nu sufoce incaperea, si sa ne ajute sa cream senzatia de spatiu liber.
Masa si scaunele nu trebuie eliminate indiferent de spatiul de care dispunem – totusi, sa nu uitam ca masa este o piesa esentiala intr-o bucatarie. Putem opta fie pentru o masa din sticla care vizual, ocupa un spatiu redus, fie pentru una suspendata in perete, care sa se poate rabata, sau de ce nu pentru o planseta inclusa in blatul bucatariei, pe care sa-l folosim doar atunci cand avem nevoie.
Ultimele tendinte in mobilierul de bucatarie ofera solutii ingenioase la problemele legate de spatiul redus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu