Acesta nu este doar interesant, dar, de asemenea, de mare importanta este comunicarea verbala intre membrii comunitatii umane avand, in esenta, trei etape. Prima dintre ele este ideea pe care vorbitorul/scriitorul doreste sa o transmita. Este, de fapt, partea tacuta a comunicarii -stadiul de proiect. Alta este alegerea vorbitorului/scriitorului de cuvinte care, in discretia si credinta lui, transmite cel mai eficient ideea. Ultima este sensul in care ascultatorul/cititorul le primeste si interpreteaza ceea ce a auzit. Semnificatia acestor etape este ca ideea initiala, cu sanse mari, tinde sa aiba o anumita masura de deteriorare si denaturare in timp ce trece prin ele.
Cea de a doua din cele trei etape este cu atat mai importanta pentru ca are o multime de a face cu spontaneitatea si judecata cuiva care a devenit in cele din urma factorul decisiv major in a face comunicarea de succes si eficienta. Acesta este modul in care lumea trage linia de distinctie intre "marii oratori/autori" si cei mediocri si slabi.
Alegerea cuvintelor, cu toate acestea, este in functie de instinctele, emotiile cuiva si nevoi. Dorinta de a domina, de a controla, de a se simti puternic, este un instinct universal care sfideaza limitele de timp si spatiu. Nu este, prin urmare, deloc surprinzator faptul ca acest instinct de baza reuseste cu succes sa se strecoare in toate tranzactiile umane si se manifesta, mai vizibil, in procesul de comunicare verbala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu