Sindromul trezirii dupa mai putin de 24 de ore de somn. Foarte rar intalnita, aceasta boala nu permite corpului si creierului sa perceapa ciclul de 24 de ore de somn. Coprul uman nu va vrea sa doarma urmand ciclul zi-noapte. Sindromul apare doar la nevazatori si instalarea lui dureaza o saptamana in care ciclul de somn de 24 de ore zi-noapte este complet dat peste cap si se schimba in fiecare zi.
Apneea in somn. Caracterizata prin oprirea brusca a respiratiei in timpul somnului, apneea in somn apare de patru sau cinci ori pe ora, fiind nedetectabila de catre individ-nu stim ca „ratam” cateva respiratii bune in timpul somnului. Pe termen lung, apneea duce la tulburari al activitatii zilnice, prin stari de somnolenta, dificultati la respiratia normala, oboseala. O metoda de tratament aplicata pe scara larga este PAP (Positive Airway Pressure)-aer sub presiune este „aruncat” in gat in timpul somnului.
Sindromul Kleine-Levin. Se caracterizeaza prin nevoia disperata de a dormi foarte mult, chiar 20 de ore de somn pe zi si este acompaniata in mod normal de mancat excesiv si hipersexualitate (dorinta continua de a intretine relatii sexuale). Unii cercetatori considera ca sindromul e ereditar, altii ca apare din cauza sistemului imunitar. Tratarea acestei boli este aproape imposibila…
Vorbitul in somn (Somnilocvia). Se refera la vorbitul cu voce tare in somn-de multe ori nu se intelege ce spune persoana respectiva dar e enervant si poate trezi din somn pe oricine e in preajma bolnavului. Apare cand se trece de la un nivel al somnului la altul-din ce in ce mai profund. Tratament nu exista, insa se poate folosi un calus…
Narcolepsia. Se manifesta prin adormirea in cele mai ciudate locuri, indiferent de momentul zilei sau situatie. Narcolepticii nu pot sta treji perioade lungi de timp si cad din picioare prin diferite zone pe unde se afla-sunt tot timpul somnorosi si tind sa doarma pe propriile picioare. O forma a narcolepsiei este cataplexia, caderea unui individ intr-o stare de somn profund dupa experimentarea unei emotii puternice. Alte simptome inclus paralizia in timpul somnului si halucinatii hipnotice. Tratamentele inclus atidepresive, stimulente sau medicatie hipnotica.
Sexsomnia (sex in timpul somnului). Se manifesta prin consumarea de acte sexuale complete-uneori inclusiv atingerea orgasmului complet-in timpul somnului. Este o varianta distincta a mersului in somn-„somnambulismului”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu