Camasa Deianeirei

Indragostit de Deianeira, sotia lui Heracles, centaurul Nessus o rapeste la trecerea unui rau. Urmarit de eroul Eladei, centaurul este ucis cu o sageata. El isi aduna sangele otravit cu veninul hidrei din Lerna, in care erau muiate varfurile sagetilor, intr-un vas de pamant, pe care il da Deianeirei, spunandu-i ca va fi de ajuns sa imbibe cu acest sange un vesmant al lui Heracles, ca sa-si asigure dragostea lui, cand o va simti primejduita. 

Dupa un timp, prin intrigile zeitei Hera, afland vesti mincinoase, tanara femeie urmeaza sfaturite perfide ale rapitorului sau si ii trimite viteazului o camasa cusuta cu mana ei, dar imbibata cu sangele lui Nessus. Cand Heracles a imbracat-o, camasa i s-a lipit de trup si veninul i-a patruns in carne. Marele erou moare in chinuri cumplite, organizandu-si singur incinerarea.
 
"Camasa Deianeirei" reprezinta o "arma" surprinzatoare cu efecte imposibil de contracarat, cu actiuni care genereaza suferinte de neinchipuit. La Mihai Eminescu, in rascolitoarea "Oda - in metru antic -", dragostea lui Nessus apare innobilata cu aceleasi dureri: "Jalnic ard de viu chinuit. ca Nessus,/ Ori ca Hercul inveninat de haina-i;/ Focui Ineu a-1 stinge nu pot cu toate apele marii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu